Afvalwaterzuivering (IBA)


Geen straatriolering op uw woonplaats? Dan ben je in België verplicht om zelf je afvalwater te zuiveren.  Dit kan met een IBA (= Individuele Behandeling van Afvalwater)

Sommige gebouwen liggen te ver om een aansluiting via de straatriolering te voorzien. Ook in de toekomst zal men hier dus geen riool aanleggen in de straat. Deze gebouwen zijn op het zoneringsplan ingetekend in het individueel te optimaliseren buitengebied. Een eigen waterzuivering moet hier op termijn voorzien worden. Bij nieuwbouw moet deze onmiddellijk geplaatst worden. Voor bestaande gebouwen zal de gemeente of rioolbeheerder jou contacteren op het moment dat je de IBA moet plaatsen.


Het plaatsen van de IBA is in de eerste plaats een verplichting van de eigenaar van de woning, maar in sommige gemeenten komt de rioolbeheerder tussen. Dit kan bijvoorbeeld door een gemeentelijke subsidie. Indien een IBA jouw afvalwater zuivert, betaal je logischerwijze geen bovengemeentelijke saneringsbijdrage op je waterfactuur.

Een IBA is een installatie die voorzien is op het zuiveren van zowel grijs als zwart afvalwater. Regenwater moet dus sowieso afgekoppeld worden van de afvalwaterleidingen op het moment de dat IBA aangesloten wordt.

 

De lozing van het gezuiverde afvalwater die uit de IBA komt (het effluent) is geregeld in Vlarem. Als er binnen een straal van 50 meter oppervlaktewater of een kunstmatige afvoerweg voor regenwater aanwezig is, moet het effluent hierop aangesloten te worden. In het andere geval moet men het gezuiverde afvalwater lozen via een besterfput die voldoet aan de bepalingen uit dit Vlarem-artikel.

 
Wij van regenwaterinstallatie.com werken enkel met kwaliteitsvolle materialen waaronder het merk Tricel, die het BENOR keuringslabel draagt.

Contacteer ons voor het plaatsen van uw waterzuiveringsinstallatie. Wij bezorgen u alle nodige uitleg en offerte op maat! Dit zowel voor particulieren als bedrijven, grote en kleine projecten.